همه چیز درباره طرح رجیستری موبایل

زمان حدودی مطالعه مطلب: ۵ دقیقه

رجیستری موبایل طرحی است که از ابتدای پاییز ۹۶ با هدف ساماندهی به بازار موبایل به اجرا درآمد. در این طرح گوشی‌هایی که بصورت قانونی وارد کشور شده‌اند در سامانه‌ای با نام همتا ثبت شده و تلفن همراهی که از طریق قاچاق به بازار ورود پیدا کرده خدمات مخابراتی را دریافت نخواهد کرد. این طرح در ابتدا با گوشی‌های برند اپل آغاز شد و پس از آن سایر برندها یکی پس از دیگری به آن افزوده شدند. این کلیتی است که احتمالا اکثرت جامعه از آن اطلاع دارند. اما برخی ابهامات و سوالاتی وجود دارد که شاید سوال بسیاری از شما باشد. لذا تصمیم گرفتیم چگونگی ثبت در این سامانه و بسیاری پرسش‌های دیگر را در این مقاله پاسخ دهیم.

در ابتدا لازم به ذکر است که اگر تلفن همراه شما در حال کار است و می‌توانید از خدمات مخابراتی همچون تماس و اینترنت استفاده کنید جای هیچ نگرانی‌ای نبوده و بدون مشکل قادر به ادامه استفاده از آن خواهید بود. نکته دوم این است که با اجرای این طرح قیمت موبایل‌ها در بازار بالاتر رفته است که علت آن هم دریافت هزینه گمرکی برای واردات موبایل می‌باشد.

 

نکات مهم در هنگام خرید

تمامی تلفن‌های همراه بر روی جعبه خود کدی به نام IMEI را دارند که شناسه مخصوص آن موبایل است. در هنگام خرید و پیش از بازکردن جعبه گوشی می‌توانید با استفاده از این کد و روش‌هایی که در زیر توضیح می‌دهیم از رجیستر بودن گوشی اطمینان حاصل کنید.

روش اول ارسال IMEI گوشی از طریق پیامک به شماره ۷۷۷۷ است. در روش دوم می‌توانید کد دستوری *۷۷۷۷# را شماره‌گیری کرده و IMEI گوشی را وارد نمایید تا از رجیستر بودن آن اطمینان حاصل کنید. نکته بسیار مهم در هنگام خرید این است که نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای به فروشنده تحت عنوان فعال‌سازی یا رجیستر کردن نخواهید داشت؛ همچنین حتما فاکتور را از فروشنده دریافت کنید تا در هنگام بروز هر مشکلی بتوانید پیگیری نمایید. توجه داشته باشید که گوشی‌های دو سیم‌کارت دارای دو کد IMEI می‌باشند.

اگر می‌خواهید از IMEI گوشی نه از روی جعبه آن بلکه از طریق خود تلفن مطلع شود کافیست کد دستوری *#۰۶# را شماره‌گیری کرده تا شماره سریال یا IMEI گوشی را روی صفحه‌نمایش مشاهده نمایید.

 

فعال‌سازی تلفن همراه

با اجرای طرح رجیستری برای فعال‌سازی و استفاده از دستگاه نیاز است تا شماره تلفن و IMEI گوشی خود را با هم در سیستم ثبت نمایید. این کار بسیار ساده بوده و با مراجعه به وب‌سایت hamta.ntsw.ir یا شماره‌گیری کد *۷۷۷۷# یا دانلود اپلیکیشن همتا برای اندروید و iOS امکان‌پذیر است. با انجام هر یک از این موارد در مرحله بعد باید شناسه ۱۵ رقمی IMEI گوشی را وارد کرده، سپس شماره تلفن و کد ۶ رقمی فعال‌سازی را وارد نمایید.

کد ۶ رقمی فعال‌سازی یا Activation Code کدی است که توسط شرکت گارانتی‌کننده تولید شده و روی جعبه کالا چسبانده‌دشده و یا درون جعبه آن قرار می‌گیرد. این کد باید به صورت خراشیدنی یا اسکرچ‌شده باشد و برای هر دستگاه منحصر بفرد است. در هنگام خرید گوشی توجه داشته باشید در صورت عدم وجود این کد در جعبه کالا از خرید آن خودداری نمایید.

 

انتقال مالکیت و خرید گوشی دست دوم

درصورتیکه فردی بخواهد تلفن همراه خود را به شخص دیگری بفروشد، بایستی با استفاده از فرآیند انتقال مالکیت، تلفن همراه را برای سیمکارت شخص خریدار، فعال نماید. دقت داشته باشید درصورتیکه به هردلیلی فرآیند انتقال مالکیت انجام نپذیرد، فرد خریدار می‌تواند از تلفن همراه استفاده کند. ولی از نظر سامانه همتا، تلفن همراه خریداری شده تحت مالکیت سیمکارت شخص خریدار قرار نخواهد گرفت. لذا مسئولیت عواقب ناشی از انجام‌ ندادن فرآیند انتقال مالکیت، برعهده شخص خریدار خواهد بود. به‌عنوان مثال درصورت رویت یک شناسه جعلی مشابه با شناسه تلفن همراه خریداری شده، چنانچه فرآیند انتقال مالکیت درحین خرید انجام نشده باشد، ممکن است منجر به تضییع حقوق خریدار گردد. لذا توصیه می‌گردد حتماً فرآیند انتقال مالکیت در فروش تلفن همراه انجام گردد. البته درمواردی مثل قرض دادن، تعویض سیمکارت و موارد مشابه، شخص فروشنده تلفن همراه مخیر است که فرآیند انتقال مالکیت را انجام دهد یا ندهد.

نوشته‌های مرتبط
۱ از ۳۰

 

برای انتقال مالکیت تلفن همراه کافیست مراحل زیر را انجام دهید:

اتصال به سامانه همتا از طریق یکی از درگاه‌های ارتباطی (کد دستوری #۷۷۷۷*، اپلیکیشن موبایلی همتا و وبسایت اینترنتی به آدرس  hamta.ntsw.ir

انتخاب گزینه مربوط به انتقال مالکیت

وارد کردن یا انتخاب شناسه ۱۵ رقمی تلفن همراه (IMEI)

وارد کردن شماره تلفن همراهی که قصد فروش (انتقال مالکیت) تلفن همراه به آن را دارید.

 

توجه داشته باشید در هنگام تعویض سیم‌کارت نیز باید مراحل بالا را طی کرده تا سیم‌کارت جدید در سیستم برای گوشی شما ثبت و فعال گردد.

 

تلفن همراه مسافرتی

کسانی که از خارج کشور تلفن همراهی خریداری کرده و قصد استفاده از آن را دارند نیز بدوم مشکل و با پرداخت عوارض و حقوق گمرکی و نیز ثبت تلفن در سامانه همتا می‌توانند به‌راحتی از موبایل خود استفاده نمایند.

برای این کار ۲ راه وجود دارد. روش اول پرداخت عوارض در هنگام ورود به کشور و در دفاتر گمرک و روش دوم مراجعه به سامانه گمرک به این آدرس می‌باشد.

در روش اول، مسافر می‌تواند در حین ورود به کشور با مراجعه به دفاتر گمرک مستقر در فرودگاه (یا پایانه های مرزی)، گوشی تلفن همراه خود را اظهار و تعرفه و عوارض گمرکی آن را پرداخت نماید. لازم به ذکر است تعیین میزان تعرفه و عوارض واردات به عهده گمرک جمهوری اسلامی ایران است که بر اساس ارزش گوشی تلفن همراه مسافر توسط گمرک تعیین می‌شود. پس از اظهار تلفن همراه و پرداخت حقوق گمرکی آن، برای مسافر پته (مجوز) گمرکی صادر می‌گردد که در قسمت توضیحات آن، نام شخص مسافر، شماره پاسپورت، مدل، برند و شناسه تلفن همراه (IMEI) درج گردیده است. لازم است تا مسافر این رسیدها را تا مرحله نهایی ثبت تلفن همراه در نزد خود نگه دارد.

درصورتیکه شخص مسافر به هردلیلی در هنگام ورود به کشور تلفن همراه خود را اظهار نکرده و حقوق و عوارض گمرکی آن را پرداخت نکرده باشد، می‌تواند با مراجعه به وبسایت اینترنتی سامانه گمرک به آدرس http://epl.irica.gov.ir/ImeiRegister?0 نسبت به ثبت شناسه تلفن همراه خود اقدام نماید. لازم به ذکر است بنابر تصمیمی که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران گرفته شده است، مسافران فقط تا ۳۰ روز پس از ورود به کشور مهلت دارند تا از طریق این سامانه تلفن همراه خود را ثبت نمایند و درصورت اتمام این مهلت، گمرک وظیفه‌ای در قبال ثبت شناسه تلفن همراه شخص مسافر نخواهد داشت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.