نقد و بررسی و مقایسه آیفون ۱۵ پرو با آیفون ۱۵ پرو مکس (پس از دو هفته استفاده)

زمان حدودی مطالعه مطلب: ۹ دقیقه

اپل بالاخره امسال پس از سال‌های متمادی کاری کرد که لقب «Pro» برای این دسته از گوشی‌های آیفون برازنده‌تر از پیش شود. تغییراتی که امسال در تولید گوشی‌های آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرومکس ایجاد شده‌، وقتی با سال‌های گذشته مقایسه‌ شود، بیش از پیش ما را متقاعد می‌کند که این گوشی‌های گران‌قیمت شایستۀ نام خود هستند. مثل سال‌های گذشته، مدل پرومکس که کمی بزرگ‌تر از مدل پرو است امکانات هیجان‌انگیزتری هم دارد. اما واقعیت نه چندان هیجان‌انگیز این است که امکانات بهتر مدل پرومکس بهای بالاتری هم دارد (۱۰۰ دلار گران‌تر از مدل پرومکس آیفون ۱۴) که البته اگر بخواهید این بهترین محصول امسال آیفون را در دست بگیرید، چاره‌ای جز پرداختنش ندارید. در این پست به مقایسه آیفون ۱۵ پرو با آیفون ۱۵ پرو مکس پرداخته‌ایم.

پورت تایپ C به جای Lightning

آیفون ۱۵ پرو
عکس از اپل

بخش مهمی از تغییرات عمدۀ آیفون ۱۵ پرو نسبت به سری‌های قدیمی این گوشی، استفاده از پورت USB تایپ C به‌جای پورت Lightning است.
کاربری را تصور کنید که موقع سفر به فرودگاه رسیده تا برای شرکت در رویداد مهمی سوار هواپیما شود. سپس متوجه می‌شود کابل شارژ Lightning گوشی‌اش را جا گذاشته‌است. ولی در عوض چند کابل تایپ C همراهم دارد. چون دوربینش با این کابل شارژ می‌شود. علاوه بر دوربین، فلاش شارژی دوربینش، هندزفری بلوتوثی‌اش، لپ‌تاپش، کنسول نینتندو سویچش، میکروفون بی‌سیمش و گوشی اندرویدی‌اش نیز از طریق پورت USB-C شارژ می‌شوند. کارگذاشتن این پورت جدید در گوشی‌های آیفون به این معناست که سرانجام می‌توانیم با یک کابل جادویی همۀ وسایل الکترونیکی خود را شارژ کنیم. این‌که به‌زودی قادر خواهیم بود تجهیزات و اکسسوری‌های مختلف را به‌طور مشترک روی لپ‌تاپ و آیفون خود استفاده کنیم جای خوشحالی دارد. انگار وارد جهان تازه‌ای شده‌ایم!

خرید آیفون
عکس از اپل

تنها مشکل این است که برای بهره‌برداری از برخی از امکانات این نوع کابل‌ها، مثل انتقال داده با سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه، اتصال نمایشگر خارجی و ذخیره‌سازی مستقیم داده‌ها روی هارد SSD موقع ضبط ویدیوهای ProRes 4K با سرعت ۶۰fps، به جای کابلی که اپل در جعبۀ گوشی گذاشته است، باید کابل دیگری بخرید. انگار نه انگار که آیفون پرو خریده‌اید! چرا اپل در جعبۀ آیفون پرو یک کابل پرو (حرفه‌ای) مخصوص انجام کارهای حرفه‌ای نگذاشته؟

دکمۀ Play/Pause

Mute switch، دکمه‌ای که از همان آغاز روی کنارۀ گوشی‌های آیفون قرار داشت، در مدل جدید با یک Action Button جایگزین شده است که به شما اجازه می‌دهد خودتان کاربردش را تعیین کنید. اگر نگوییم که سال‌هاست گوشی‌هایی با چنین دکمه‌های قابل تنظیمی در بازار وجود دارند، سهل‌انگاری کرده‌ایم. در گوشی‌های مدل جدید اپل می‌توانید با فشردن و نگه‌داشتن این دکمه امکاناتی مثل چراغ‌قوه، دوربین یا ضبط‌کنندۀ صدا را فعال کنید یا یک فولدر یا اپلیکیشن خاص را باز کنید. به کسانی که ممکن است دلتنگ دکمۀ Mute switch شوند باید گفت Action Button در حالت پایه همان کار را انجام می‌دهد. کافی‌ست یک بار فشارش دهید و نگهش دارید تا گوشی شما از حالت زنگ به حالت ویبره تغییر کند. شاید اگر امکان استفادۀ بیشتری از این دکمه فراهم می‌شد هم بد نمی‌بود. مثلاً با دوبار یا سه‌بار ضربه‌زدن روی آن گزینه‌ای فعال می‌شد. جای قرارگیری این دکمه هم کمی عجیب است و دست به‌سختی به آن می‌رسد، به‌ویژه در گوشی‌های پرومکس که طویل‌ترند.

تیتانیوم به‌جای استیل ضدزنگ

دوربین آیفون
عکس از اپل

در مقایسه آیفون ۱۵ پرو با آیفون ۱۵ پرو مکس، باید بگوییم که فریم هر دو گوشی از تیتانیوم ساخته شده است، فلزی سبک‌تر، ماندگارتر و در برابر خط و خش مقاوم‌تر از استیل ضدزنگ که در گوشی‌های قبلی آیفون از آن استفاده می‌شد. برای ما مهم‌ترین نکته سبک‌ترشدن گوشی‌های جدید است. آیفون ۱۵ پرو نسبت به آیفون ۱۴ پرو آن‌قدر سبک‌تر است که وقتی برای اولین‌بار آن را در دست بگیرید جا می‌خورید، ولی زیاد طول نمی‌کشد که به وزنش عادت کنید. تغییر جنس بدنه به تیتانیوم این گوشی‌ را ۱۰ درصد سبک‌تر کرده است. روی کاغذ خیلی رقم قابل توجهی نیست، ولی فرقش را وقتی گوشی به دست دراز کشیده‌اید و مشغول گشت‌وگذار قبل از خواب در اینترنت هستید کاملاً حس می‌کنید.
اخیراً به شکایت برخی افرادی برخورده‌ایم که گفته‌اند چهار لبۀ گوشی‌های تیتانیومی زود رنگ عوض می‌کند، اما این حقیقت ندارد. طبق تجربه ما موقع درآوردن پوشش محافظ از روی بدنه، دور دکمه‌های کنارۀ گوشی رد دایره‌واری می‌افتد که فقط کمی روشن‌تر از رنگ دیوارۀ گوشی است. ولی این لکه‌ها و چیزهایی مشابه این به محض پاک‌کردن گوشی با تکه‌ای پارچۀ میکروفیبر مرطوب برطرف می‌شوند. این تغییر رنگ را روی پرطرفدارترین رنگ گوشی که رنگ طبیعی تیتانیوم است در مقایسه با تیتانیوم آبی کم‌تر حس می‌کنید. ولی جدا از رنگ لبه‌ها، کسی از رنگ پشت گوشی که از جنس شیشه‌ای مات و زیباست شکایتی نکرده است.

قاب آیفون ۱۵ پرو مکس
عکس از اپل

اگر این گوشی را بخیرد احتمالاً برای آن قاب هم می‌خرید. پس بد نیست دربارۀ قاب جدید اپل که بافت زیبایی دارد و از مواد بازیافتی تولید شده است هم چیزی بگوییم. جنس این قاب نرم و مخملی است، اما اگر به دفعات اکسسوری‌هایی را که از تکنولوژی MagSafe استفاده می‌کنند (مثل شارژر مغناطیسی) رویش قرار دهید، در بدنه‌اش خراش‌های دائمی ایجاد می‌شود. رنگ قسمت‌هایی از آن هم که زیاد با انگشت تماس پیدا می‌کند به مرور از بین می‌رود. ما که چند ماهی است از این قاب‌ها استفاده می‌کنیم چندان امیدی نداریم خیلی دوام بیاورند.

قدرت پرو

عکس آیفون ۱۵ پرو
عکسی که با آیفون ۱۵ پرو مکس در شب گرفته شده‌است. (عکس از وایرد)

گوشی‌های آیفون ۱۵ پرو به چیپ‌ست‌های جدید A17 Pro مجهزند. اپل روی مصرف انرژی کم‌تر این چیپ‌ست‌ها نسبت به نمونه‌های قبلی چیپ‌های سری A مانور زیادی داد. به همین دلیل، وقتی مجبور شدیم یک گوشی ۶.۱ اینچی را ساعت ۴:۳۰ بعدازظهر با فقط ۷ درصد ذخیرۀ باتری دوباره توی شارژ بزنیم خیلی متعجب شدیم. خالی شدن باتری تا این اندازه، آن‌هم پیش از ساعات اولیۀ شب برایم عجیب بود. پس وارد منوی تنظیمات شدیم و دیدیم صفحۀ گوشی کمی بیش از شش ساعت روشن بوده. پس از نظر عملکرد باتری تفاوت چندانی میان این گوشی با آیفون ۱۴ پرو نیست. امیدواریم منظورمان را اشتباه برداشت نکنید. همین اندازه ماندگاری باتری هم عملکردی فوق‌العاده محسوب می‌شود و آن روز خیلی زیاد از گوشی استفاده کرده بودیم، ولی به هر حال، انتظارمان بیشتر از این بود.
و همین‌جاست که آیفون ۱۵ پرومکس می‌درخشد. سایز ۶.۷ اینچی این گوشی به این معنی است که در آن از باتری بزرگ‌تری استفاده شده و بعد از یک روز پرمشغلۀ کاری، با وجود بیش از ۶ ساعت استفاده از گوشی با صحفۀ روشن، باز بیش از ۳۵ درصد شارژ داشتیم. هنگام استفادۀ عادی هم شارژ باتری بی هیچ مشکلی یک روز و نیم دوام می‌آورد. نسبت به مدل پرومکس سال قبل تغییر فوق‌العاده‌ای نیست، ولی کمی بهتر است. فقط جای تاسف است که این گوشی‌ها با وجود پورت تایپ C سریع‌تر از این شارژ نمی‌شوند. هنوز برای رسیدن به شارژ کامل، حدود یک ساعت و نیم زمان لازم است. ولی یک ترفند حرفه‌ای برای کوتاه‌تر کردن این زمان استفاده از شارژر ۳۰ وات برای استفاده از قابلیت‌های شارژ سریع باتری این گوشی است.
گران‌ترین گوشی آیفون اپل مزیت‌های دیگری هم دارد، مثلاً حافظۀ داخلی ۲۵۶ گیگابایتی برای مدل پایه. ولی چیزی که جای سوال دارد این است که به چه دلیل همین مقدار حافظۀ داخلی برای مدل پایه پرو در نظر گرفته نشده است. گوشی سامسونگ‌ Galaxy S23+ هم از ۲۵۶ گیگ حافظۀ داخلی شروع می‌شود. گوشی‌های پرچمدار موتورولا هم همین مقدار حافظه دارند. پس حالا که حتی گوشی‌های اقتصادی هم حداقل ۱۲۸ گیگابات حافظه دارند، چرا مدل پروی اپل نباید از ۲۵۶ گیگابایت شروع شود؟

چون به احتمال زیاد ۲۵۶ گیگابایت حداقل فضایی است که به آن نیاز خواهید داشت. سیستم پردازش تصویر جدید اپل به نام Photonic Engine از شیوه‌ای جدید برای عکس‌برداری استفاده می‌کند. در شیوۀ جدید، فناوری ترکیب پیکسلی (pixel binning) که با ترکیب پیکسل‌های کوچک پیکسل‌های بزرگ می‌سازد و با این کار امکان جذب نور را بالا می‌برد، با فناوری فول فریمِ ۴۸ مگاپیکسلی ترکیب می‌شود. درنتیجه، فواید هردو روش عکس‌برداری هم‌زمان هویدا می‌شود: هم تصویر روشن‌تر و هم جزئیات بیشتر و رزولوشن بالاتر تصویر. کیفیت ۲۴ مگاپیکسلی فرمت پیش‌فرض هنگام استفاده از دوربین اصلی، حتی در حالت پرتره است.
هرکدام از این فایل‌های ۲۴ مگاپیکسلی تقریباً ۴.۷ مگابایت حجم دارند. قبلاً حجم پیش‌فرض عکس‌های گوشی‌های آیفون ۲.۷ مگابایت بود. پس با وجود این افزایش حجم احتمالاً حافظۀ شما زودتر پر خواهد شد و پیام بدشگون Your iCloud storage is full (حافظۀ آی‌کلاود شما پر شده است) را زودتر خواهید دید (البته اگر بخواهید می‌توانید از قسمت تنظیمات دوربین، کیفیت پیش‌فرض را به کیفیت ۱۲ مگاپیکسلی تغییر دهید).
برای مقایسۀ کیفیت دوربین‌ مدل جدید آیفون نسبت به مدل قبلی، با کمی زوم‌کردن متوجه می‌شوید که دوربین جدید جزئیات بیشتری را ثبت می‌کند. می‌توانید بدون این‌که تغییر چندانی در کیفیت عکس ایجاد شود، روی سوژۀ موردنظرتان زوم کنید. البته کیفیت عکس‌های آیفون پروی ۱۵ تفاوت فاحشی با مدل قبلی‌اش ندارد، ولی در کل، محدودۀ دینامیکی (داینامیک رنج) وسیع‌تر، جزئیات آشکارتر و بهبود در فائق‌آمدن بر پدیدۀ لنز فلر هنگام عکاسی شبانه در محیط بیرونی ملموس است. همین پیشرفت دربارۀ سایر دوربین‌های پشت گوشی هم صادق است.
یکی از موارد تفاوت در مقایسه آیفون ۱۵ با آیفون ۱۵ پرو مکس در دوربین است. درست مثل سال‌های قبل، دوربین مدل پرومکس یک ویژگی انحصاری دارد: حالت اپتیکال زوم پنج‌برابر که جایگزین حالت اپتیکال زوم سه‌برابر در مدل پرو شده است. از این لنز زوم در حالت پرتره هم می‌توانید استفاده کنید. در نور ضعیف هم خیلی خوب کار می‌کند، ولی باید انتظار کمی نویز در محیط‌های تاریک‌تر را داشته باشید.

عکاسی با آیفون ۱۵ پرو مکس
عکسی که با فاصله کانونی ۲۴ میلی‌متری گرفته شده‌است (عکس از وایرد).
پرتره آیفون ۱۵ پرو مکس
عکسی که با فاصله کانونی ۲۸ میلی‌متری گرفته شده‌است (عکس از وایرد).
عکاسی با آیفون ۱۵ پرو
عکسی که با فاصله کانونی ۳۵ میلی‌متری گرفته شده‌است (عکس از وایرد).

اپل فواصل کانونی «۲۴، ۲۸ و ۳۵ میلی‌متر» را هم که در واقع همان قابلیت زوم یک‌برابر، ۱.۲برابر و ۱.۵برابر است به‌عنوان گزینه‌های جداگانه معرفی کرده است. اپل اصرار دارد که این فواصل کانونی چیزی بیش از زوم دیجیتال صرف هستند، چرا که از مسیر پردازش تازه‌ای برای تولید عکس‌های با وضوح بالا استفاده می‌کنند. راستش را بخواهید نمی‌توانیم این ادعا را رد کنیم. با یک میزان زوم معین، عکس‌های گوشی‌های جدید در مقایسه با گوشی‌های آیفون ۱۴ پرو واقعاً وضوح بیشتر و نویز کمتری دارند. ولی از آنجا که برای انتخاب یکی از این سه فاصلۀ کانونی باید دکمۀ ۱X را سه بار فشار دهید، تعجبی ندارد که اکثریت عظیم کاربران این قابلیت را از اساس فراموش کنند.
در ساعات عجیب و غریبی از روز در خیابان‌ها پرسه زدیم و بیش از ۲۵۰ عکس گرفتیم تا دوربین آیفون ۱۵ پرومکس را با دوربین‌های آیفون ۱۴ پرو، گوگل پیکسل ۷ پرو و سامسونگ گلکسی S23 اولترا مقایسه کنیم. بدون این‌که سرتان را با جزئیات حوصله‌سربر درد بیاوریم، باید بگوییم آیفون ۱۵ پرومکس در حال حاضر دارای بهترین دوربین در بین همۀ گوشی‌هاست. البته اپل در این رقابت آن اندازه هم که خودش وانمود می‌کند جلوتر از بقیه نیست. در بعضی از عکس‌هایی که در پرسه‌زنی‌ها در خیابان‌ها گرفته بودیم به نظر می‌آمد دوربین پیکسل بافت و رنگ اشیا را بهتر منتقل می‌کند و دوربین سلفی سامسونگ در نور ضعیف وضوح بیشتری به عکس می‌دهد. گذشته از این، زوم پنج‌برابر آیفون هرچند نسبت به زوم پنج‌برابر گوگل جزئیات بیشتری را ثبت می‌کند، قطعاً نمی‌تواند در این مورد با زوم ده‌برابر گوشی S23 اولترای سامسونگ رقابت کند. ولی در زمینۀ فیلم‌برداری، اپل فاصلۀ خوبی با رقبا ایجاد کرده است.
در آخر باید دربارۀ عملکرد کلی گوشی‌های آیفون ۱۵ پرو صحبت کنیم. چیپ‌ست A17 Pro به این گوشی‌ها امکان می‌دهد بازی‌هایی را که از نظر گرافیکی سنگین‌ترند راحت‌تر اجرا کند و این به معنای آن است که برخی بازی‌های AAA (تریپل اِی، یا بازی‌های به‌اصطلاح سنگین) مثل Resident Evil Village و Assassin’s Creed Mirage به زودی روی اپ استور عرضه خواهند شد. ما یک نسخۀ بتای آزمایشی از Resident Evil Village را روی این گوشی اجرا کردیم و نسبت به آنچه دیدیم احساس متناقضی داشتم. از یک طرف، از کنترل‌های صفحه لمسی خوش‌مان نمی‌آید، مخصوصاً وقتی در بازی لازم است دکمه‌های زیادی را فشار دهید. مشکل دیگر این است که گوشی بعد از ۳۰ دقیقه بازی به‌طور ناراحت‌کننده‌ای داغ می‌شود.
اما کیفیت بصری بازی شگفت‌انگیز است؛ ولی نه همیشه. گاهی رزولوشن تصویر افت می‌کند و همه‌چیز به هم می‌ریزد. ولی جدا از این، همین که بعد از مدت‌ها، بازی‌های سنگین آیفون را به چالش می‌کشند گامی بسیار بزرگ برای پرکردن شکاف میان جهان پرتابل گیمینگ با گوشی‌های هوشمند است. پرسش مهم بعدی این است که هزینۀ این بازی‌ها چقدر خواهد بود؟ اگر چنان که پیش‌بینی می‌شود قیمت بازی‌های تریپل اِی ۶۰ دلار باشد، شاید خیلی‌ها ترجیح دهند آن‌ها را برای کنسول‌های بازی بخرند و کیفیت گرافیکی بالاتری را تجربه کنند. شرکت‌های Capcom و Ubisoft هنوز قیمت این بازی‌ها را به‌طور رسمی اعلام نکرده‌اند.
در مقایسه آیفون ۱۵ پرو با آیفون ۱۵ پرو مکس، با این که هیچ دوست نداریم به شما توصیه کنیم پول بیشتری خرج کنید، اگر می‌خواهید امسال آیفون ۱۵ پرو بخرید، توصیۀ ما، به دلیل دوربین پنج‌برابر و قدرت باتری بالاتر این مدل، آیفون ۱۵ پرومکس است. ولی در نظر گرفتن این نکته هم مهم است که آیا اصلاً به آخرین محصول آیفون پرو نیاز دارید یا نه. چون با به بازار آمدن این محصول، حالا مدل قدیمی‌تر این گوشی‌ها را می‌توانید به قیمتی ارزان‌تر بخرید. از طرفی، در صورتی که گوشی شما از نسل چهاردهم یا حتی سیزدم است شاید ارتقاء به نسل پانزدهم چندان منطقی نباشد؛ مگر این‌که واقعاً عاشق پورت USB-C باشید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.