طراحی سه بعدی و انیمیشن به طور معمول نیازمند کامپیوترهایی با مشخصات سختافزاری پیشرفته و رده بالا است. اما مک بوکهای اپل با وجود کیفیت ساخت مثال زدنی و طول عمر بالای قطعات، تا سالها حرفی برای گفتن در برابر پرچمداران سایر برندها نداشتند. مهمترین علت این موضوع نیز ناسازگاری سیستمعامل ویندوز با سختافزار مک و استفاده از پردازندههای گرافیکی غیرپرچمدار بود. پس از سال ۲۰۲۰ که اپل تصمیم به استفاده از چیپستهای اختصاصی خودش گرفت نیز، بسیاری از نرمافزارهای پرکاربرد در زمینه طراحی سهبعدی و انیمیشن همچنان با سیستمعامل مک سازگاری نداشتند. اما خوشبختانه در این لحظه طیف قابلقبولی از نرمافزارهای رایج با این سیستمعامل و چیپستهای جدید اپل سازگاری کامل پیدا کردهاند. به علاوه اپل هم توانسته با تولید پردازندههای گرافیکی پیشرفتهتر، عملکرد قابل قبولی را به نمایش بگذارد و به رقیبی جدی برای پرچمداران سایر برندها تبدیل شود. در ادامه ابتدا به فهرستی از نرمافزارهای سازگار با مک بوک پرداخته میشود. بدیهی است که اطمینان از انتشار نسخه کرک و سازگاری آن با نسخه سیستمعامل بر عهده کاربران خواهد بود. سپس بهترین مدلهای مک بوک برای طراحی سهبعدی و انیمیشن بررسی میشوند تا کاربران انتخاب آگاهانهتری داشته باشند.
نرمافزارهای سازگار با سیستمعامل مک و چیپستهای سری M
Autodesk Maya
AutoCAD
SketchUp
Blender
Rhinoceros (Rhino)
Cinema4D
Shapr3D
Z-Brush
Autodesk Fusion 360
Adobe Animate
Forger
با توجه به فهرست بالا، جای یکی از قدرتمندترین نرمافزارهای طراحی سهبعدی یعنی 3DsMAX خالی است. این نرمافزار تا به این لحظه (۲۰۲۴) برای سیستمعامل مک توسعه داده نشده است. به علاوه، ممکن است تمامی پلاگینهای موجود برای ویندوز روی سیستمعامل مک موجود نباشد. مسئله دیگر، وجود نسخه کرک شده و بدون نقص برنامهها و پلاگینهای مورد نیاز برای آنهاست که وظیفه بررسی وجود و سازگاری آنها با خود کاربران خواهد بود. در نتیجه توصیه میشود پیش از تصمیم به خرید مک بوک برای کارهای سهبعدی و انیمیشن با یک متخصص این حوزه مشورت کنید.
بهترین مک بوک برای انیمیشن و مدلسازی سهبعدی
۱- مک بوک پرو ۱۶ اینچ M3 Max
مک بوک پرو ۱۶ اینچ با چیپ M3 Max با دو سری مشخصات سختافزاری به صورت پایه در دسترس کاربران قرار گرفته است. در نسخه پایه، ۱۴ هسته پردازنده مرکزی در کنار ۳۰ هسته پردازنده گرافیکی قرار گرفته است که با ۳۶ گیگابایت رم، پردازشهای سهبعدی و رندرهای سنگین را به خوبی انجام میدهند. در رده بالاتر، ۱۶ هسته پردازنده مرکزی و ۴۰ هسته پردازنده گرافیکی در نظر گرفته شده تا با ۴۸ گیگابایت رم، رقیبی جدی برای لپتاپهای پرچمدار سایر شرکتها باشد. البته برگ برنده مک بوکهای اپل نسبت به لپتاپهای سایر شرکتها، عملکرد یکسان آنها روی برق و باتری است. در حقیقت چیپستهای Intel و AMD برای پردازنده مرکزی و Nvidia و AMD برای گرافیک معمولا عملکرد محدودی روی باتری دارند. با اتصال آداپتور برق مستقیم، توان مصرفی واقعی این قطعات نمایان میشود و میتوان از حداکثر توان پردازشی آنها بهره برد. در نتیجه شاید بهتر باشد این سری محصولات را به عنوان کامپیوترهای دسکتاپ قابل حمل بشناسیم. در مقابل مک بوکهای اپل، حتی با بالاترین مشخصات فنی، عملکرد یکسان و ثابتی را روی برق و باتری ارائه میدهند. این موضوع سبب میشود تا افراد برای کوچکترین کاری نیاز به پیدا کردن پریز برق نداشته باشند یا در صورت قطع ناگهانی برق با مشکلی در روند رندرگیری یا کار مواجه نشوند.
از لحاظ عملکردی نیز میتوان عملکرد پردازنده گرافیکی ۴۰ هستهای M3 Max را جایی میان RTX 4090 و RTX 4080 نسخه لپتاپ (صد البته وقتی به برق متصل باشند) در نظر گرفت. به علاوه، این سری چیپستهای اپل از Ray-Tracing سختافزاری نیز پشتیبانی میکنند. قابلیت پشتیبانی از حداکثر چهار خروجی تصویر نیز از دیگر ویژگیهای این سری Max به شمار میآید که برای اتصال به نمایشگرهای متعدد، به ویژه در استودیوها کارآمد است.
به همراه این محصول یک آداپتور ۱۴۰ واتی نیز ارائه شده که در زمان اتصال و روشن بودن دستگاه در حدود ۹۰ دقیقه آن را از صفر تا ۱۰۰ درصد شارژ میکند. به علاوه، از دیگر مزیت لپتاپهای مک، عملکرد هوشمندانه آداپتور آنهاست. در واقع پس از اتصال آداپتور به مک بوک، باتری از مدار خارج شده و متناسب با گزارشهای دمایی آداپتور و لپتاپ، با سرعت مناسب شارژ میشود. پس از شارژ شدن کامل باتری نیز، همچنان خارج از مدار باقی میماند و برق مورد نیاز مک بوک از طریق آداپتور و به صورت مستقیم تآمین میشود. در نتیجه اتصال دائم مک بوک به برق، به ویژه در استودیو یا خانه، مشکلی برای باتری آن ایجاد نمیکند.
نمایشگر مک بوک پرو ۱۶ اینچی M3 Max از نوع Liquid Retina XDR با وضوح ۳۴۵۶×۲۲۳۴ پیکسل است. تراکم پیکسلی ۲۵۴ پیکسل بر اینچ در کنار نسبت کنتراست ۱ به ۱ میلیون سبب شده تا به راحتی بتوانید جزئیات مدلهای طراحی شده و نورپردازی انجام شده روی آنها را ببینید. حداکثر روشنایی این نمایشگر در حالت عادی ۶۰۰ نیت است که در صورت نمایش محتوای HDR تا ۱۶۰۰ نیت نیز افزایش مییابد. این پنل قابلیت نمایش ۱ میلیارد رنگ را در دامنه P3 دارد. نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتزی با تنظیم خودکار نیز از مصرف بهینه انرژی در کنار نمایش روانتر حرکات پشتیبانی میکند.
نکات مثبت:
- نمایشگر بزرگ و با کیفیت
- عملکرد بالای CPU و GPU
- حافظه رم بالا
- عملکرد یکسان روی برق و باتری
نکات منقی:
- وزن بالا و ابعاد بزرگ
- قیمت بالا
۲- مک بوک پرو ۱۴ اینچی M3 Max
اگر اولویت شما، ابعاد جمع و جور لپتاپ و قابل حمل بودن آن باشد، بهترین گزینه برای شما انتخاب مک بوک پرو ۱۴ اینچ M3 Max خواهد بود. ۱۴ هسته پردازنده مرکزی در کنار ۳۰ هسته پردازنده گرافیکی و ۳۶ گیگابایت رم به خوبی از پس مدلهای پیچیده و رندرهای سنگین بر میآید. خوشبختانه Ray-Tracing سخت افزاری نیز بالاخره به چیپستهای اپل راه پیدا کرده است. البته همواره میتوانید مدلهای شخصیسازی شده با پردازنده مرکزی و گرافیکی قدرتمندتر و البته حافظه رم بیشتر را از طریق وبسایت اپل سفارش بدهید. این محصول نیز به یک نمایشگر Liquid Retina XDR مجهز شده که حداکثر وضوح ۳۰۲۴×۱۹۶۴ پیکسل دارد. نسبت کنتراست ۱ به ۱ میلیون در کنار حداکثر روشنایی ۶۰۰ نیت ((SDR و ۱۶۰۰ نیت (HDR)، تجربهای لذت بخش از ساخت مدلهای با جزئیات را به ارمغان میآورد. این پنل نیز نرخ نوسازی تصویر ۱۲۰ هرتزی با قابلیت تنظیم خودکار دارد.
همانند برادر بزرگتر خود، مک بوک پرو ۱۴ اینچ M3 Max نیز عملکرد مشابهی در حالت استفاده روی برق و باتری ارائه میدهد. پس جای نگرانی از بابت قطع شدن ناگهانی برق در هنگام کار یا رندر وجود ندارد. به علاوه، در هر لحظه میتوانید سنگینترین نرمافزارها را اجرا کنید و با حداکثر سرعت به کار به آنها بپردازید. امکان اتصال حداکثر چهار نمایشگر خروجی به صورت همزمان به این مدل مک بوک وجود دارد که برای استفاده در استودیوهای پیشرفته یا استودیوی خانگی بسیار مناسب است.
مزایا:
- ابعاد جمع و جور
- وزن عالی ۱.۶ کیلوگرمی
- CPU و GPU قدرتمند
- حافظه رم بالا
معایب:
- قیمت بالا
- کانفیگهای بالاتر تنها به صورت سفارشی در دسترس هستند.
۳- مک بوک پرو ۱۶ اینچ M3 Pro
اگر واقعا به دنبال مدلسازی پیشرفته و رندرهای سنگین باشید، قطعا ۱۸ گیگابایت رم برای شما کافی نخواهد بود. از طرف دیگر تهیه نسخه سفارشیسازی شده سایر مدلها آسان نیست. اما خوشبختانه امسال اپل تصمیم گرفته تا با عرضه مک بوک پرو ۱۶ اینچ M3 Pro با حافظه رم ۳۶ گیگابایت به عنوان یکی از مدلهای پایه، خرید یک نسخه قدرتمند اما با قیمت اقتصادی را برای کاربران حرفهای ممکن کند. ۱۲ هسته پردازنده مرکزی در کنار ۱۸ هسته پردازنده گرافیکی همچنان توان پردازشی قابل قبولی را در انجام کارهای سهبعدی و انیمیشن فراهم میکند. رهگیری پرتو یا Ray-Tracing نیز به صورت سختافزاری شتاب داده شده تا نورپردازی مدلها هرچه طبیعیتر باشد. از دیگر تفاوتهای این نسخه با مدل M3 Max، پشتیبانی از تنها دو خروجی تصویر به صورت همزمان با نمایشگر اصلی مکبوک است. اگرچه در بیشتر موارد، استفاده از سه نمایشگر به صورت همزمان کافی به نظر میرسد. در نهایت تنها مسئلهای که ممکن است خوشایند نباشد، حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایتی این مدل است که همواره میتوان با تهیه یک حافظه قابل حمل SSD، کمبود آن را جبران کرد. سایر مشخصات این محصول مشابه مک بوک پرو ۱۶ اینچی M3 Max است.
نکات مثبت:
- نمایشگر بزرگ و با کیفیت
- CPU و GPU با قدرت مناسب
- حافظه رم بالا
نکات منفی:
- ابعاد بزرگ و وزن بالا
- حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایت
- قیمت نسبتا بالا
نتیجهگیری
اگر تنها ملاک شما برای انتخاب بهترین لپتاپ مدلسازی سهبعدی و انیمیشن؛ عملکرد سختافزاری آن باشد، احتمالا به جوابهای دیگری به غیر از مک بوک میرسید. اما خرید مک بوک میتواند از چند جهت انتخاب منطقیتری باشد.
۱- کیفیت بالای قطعات و طول عمر مفید بالای آنها سبب شده تا مک بوک همواره به عنوان یکی از بهترین لپتاپهای کار حرفهای، به ویژه در پردازشهای سنگین و طولانی شناخته شود.
۲-عملکرد سختافزاری مک بوک روی برق و باتری بر خلاف سایر لپتاپهای بالارده موجود در بازار، یکسان است. در نتیجه هیچ جای نگرانی از بابت قطع شدن ناگهانی جریان برق در هنگام کار یا رندر گرفتن وجود ندارد. به علاوه، همواره میتوان بدون نیاز به اتصال به برق، به انجام کار پرداخت.
۳-افت قیمت کمتر مک بوکهای اپل سبب شده تا همواره با گذشت یک یا دو سال از زمان خرید، بتوانید با پرداخت مابهالتفاوت منصفانهای، دستگاه به روزتری را تهیه کنید. بازار خرید و فروش مک بوکهای دست دوم، به ویژه مدلهای بالارده همواره داغ است.
در نهایت، اگر نرمافزار تخصصی شما 3DsMax است، تا این لحظه (خرداد ۱۴۰۳) باید قید خرید مک بوک را بزنید. به علاوه اگر از برخی پلاگینهای تخصصی استفاده میکنید، بهتر است قبل از اقدام به خرید، از سازگاری آنها با مک و وجود نسخههای کرک شده در صورت لزوم، مطمئن شوید.