پلی استیشن بهتر است یا ایکس باکس؟

زمان حدودی مطالعه مطلب: 7 دقیقه

بیش از یکسال از معرفی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس گذشته است اما جدال میان این دو کنسول همچنان پابرجاست. در مقایسه پلی استیشن و ایکس باکس معیار‌هایی از جمله بازی‌ها مد نظر قرار داده می‌شوند. از لحاظ سخت‌افزاری هر دو کنسول پیشرفت قابل توجهی به نسل پیش داشته‌اند. اما اگر قرار باشد بین PS5 و Xbox Series X یکی را انتخاب کنید، باید ویژگی‌های هرکدام را به دقت بررسی کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. رقابت میان این دو کنسول بسیار نزدیک است. در ادامه بررسی موشکافانه این دو کنسول را می‌خوانید.

مقایسه پلی‌استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

ایکس باکس سریز ایکس پلی استیشن ۵
قیمت ۵۰۰ دلار ۵۰۰ دلار نسخه استاندارد

۴۰۰ دلار نسخه دیجیتال

بازی‌های انحصاری Halo Infinite, Senua’s Saga: Hellblade 2, Forza Motorsport 8, State of Decay 3 Spider-Man: Miles Morales, Horizon II: Forbidden West, Gran Turismo 7
سازگاری با نسل پیشین تمام بازی‌های Xbox One و برخی بازی‌های Xbox 360 تمام بازی‌های PS4 و بازی‌های بهینه شده برای PS4 Pro
پردازنده مرکزی ۸ هسته‌ای AMD Zen 2 با فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز ۸ هسته‌ای AMD Zen 2 با فرکانس ۳.۵ گیگاهرتز
پردازنده گرافیکی AMD RDNA 2 با توان ۱۲ ترافلاپ AMD RDNA 2 با توان ۱۰.۳ ترافلاپ
حافظه رم ۱۶ گیگابایت GDDR6 ۱۶ گیگابایت GDDR6
حافظه ذخیره‌سازی ۱ ترابایت NVMe SSD ۸۲۵ گیگابایت SSD
رزولوشن خروجی تا حداکثر ۸K تا حداکثر ۸K
نرخ تصویر تا حداکثر ۱۲۰ فریم بر ثانیه تا حداکثر ۱۲۰ فریم بر ثانیه
درایو نوری دارد ۴K UHD Blu-Ray در نسخه استاندارد ۴K UHD Blu-Ray

با اینکه دانستن مشخصات این کنسول‌ها جالب است اما عملکرد آن‌ها در دنیای واقعی اینطور قابل مقایسه نیست. بر روی کاغذ، Xbox Series X توان پردازشی بیشتر هم در بخش پردازنده مرکزی و هم در بخش پردازنده گرافیکی دارد و از حافظه SSD سریع‌تری بهره می‌برد.

قیمت پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

هر دو کنسول ۵۰۰ دلار قیمت دارند اما این تمام ماجرا نیست. پلی استیشن ۵ در دو نسخه استاندارد و دیجیتال عرضه می‌شود که نسخه دیجیتال ۴۰۰ دلار قیمت دارد. ایکس باکس سریز ایکس نیز یک نسخه ارزان‌قیمت‌تری دارد به نام ایکس باکس سریز اس و ۳۰۰ دلار قیمت دارد.

تفاوت PS5 و PS5 Digital Edition تنها در وجود درایو نوری در نسخه استاندارد است. در مقابل Xbox Series S مشخصات فنی کاملا متفاوتی با مدل Series X دارد. پردازنده گرافیکی ضعیف‌تر و حافظه ذخیره‌سازی و رم کمتری برای این مدل در نظر گرفته شده است و در نتیجه پردازش ضعیف‌تری دارد.

به طور کلی شاید به عنوان نسخه ارزان‌قیمت‌تر، پلی استیشن گزینه منطقی‌تری برای همه بازیکنان باشد. در مقابل ایکس باکس نیز نسخه اقتصادی با قیمت بسیار پایین‌تری دارد که ممکن است برای بسیاری از افراد کافی باشد.

بازی‌های پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

سونی و مایکروسافت مسیر‌های متفاوتی را برای عرضه بازی روی کنسول‌های خود پیش گرفته‌اند. ایکس باکس بیشتر سعی می‌کند تا عناوین عرضه شده روی نسل‌های قبلی کنسول‌ها را با کیفیت و گرافیک بهتر عرضه کند. در عوض پلی استیشن تعداد زیادی عناوین انحصاری دارد که روی کنسول جدید، ادامه داستان‌ آن‌ها در دسترس کاربران قرار می‌گیرد.

در این لحظه پلی استیشن بازی‌های انحصاری بسیار بیشتری نسبت به ایکس باکس دارد. به علاوه بسیاری از بازی‌های ایکس باکس بر روی کامپیوتر‌های شخصی نیز قابل اجرا هستند. در نتیجه تجربه خاص‌تری از بازی با پلی استیشن ۵ نصیب کاربران خواهد شد.

اگرچه ایکس باکس سرویسی به نام Xbox Game Pass Ultimate دارد که مشابه آن روی پلی استیشن وجود ندارد. با این سرویس و پرداخت تنها ۱۵ دلار به صورت ماهیانه، بیش از ۱۰۰ بازی در سبک‌های مختلف در دسترس قرار می‌گیرد که امکان بازی کردن آن‌ها روی Xbox Series X، Xbox Series S، Xbox One، PC و حتی دستگاه‌های اندروید وجود دارد.

سونی نیز سرویسی به نام PS Plus Collection دارد که امکان دانلود تعدادی از بازی‌های خاطره‌انگیز PS4 را فراهم می‌کند. اگرچه که از لحاظ تعداد بازی‌ها حتی نزدیک ایکس باکس هم نمی‌شود. در آینده قرار است عناوین جذابی برای هر دو کنسول عرضه شود اما در این لحظه پلی استیشن ۵ برنده میدان است.

عملکرد سخت‌افزاری پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

از زمان معرفی این دو کنسول، برخی بازی‌ها روی پلی استیشن ۵ عملکرد بهتری داشته‌اند و برخی دیگر در ایکس باکس سریز ایکس بهتر اجرا می‌شدند. از لحاظ مشخصات، ایکس باکس سریز ایکس قدرت پردازشی بیشتری نسبت به پلی استیشن ۵ دارد اما تفاوت قابل توجهی در بارگذاری بازی‌ها میان این دو کنسول دیده نمی‌شود.

بازی‌های انحصاری PS5 گرافیک چشم‌نوازی دارد و حتی اجرای عناوین PS4 نیز با کیفیت بیشتری روی آن انجام می‌شود. ایکس باکس تقریبا هیچ عنوان انحصاری ندارد و تمام بازی‌های آن روی PC نیز قابل بازی کردن هستند. اما تعدادی از عناوینی که با پلی استیشن مشترک نیستند با کیفیت خارق‌العاده‌ای اجرا می‌شوند.

به طور کلی هر دو کنسول عملکرد سخت‌افزاری قابل قبولی دارند. اگرچه سرعت بارگذاری بازی‌ها در PS5 کمی بیشتر است اما در نهایت تفاوت خاصی دیده نمی‌شود.

طراحی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

به طور کلی طراحی موضوعی سلیقه‌ای است. اما ظاهر پلی‌استیشن ۵ واقعا فضایی و عجیب و غریب است. این کنسول ابعاد بسیار بزرگی دارد و تغییر وضعیت آن به صورت افقی دردسرساز است. به علاوه، نسخه استاندارد PS5 قرینه نیست و درایو نوری ظاهر آن را نامتوازن کرده است.

پنل جلویی مشکی رنگ PS5 به شدت مستعد جذب لکه‌های اثر انگشت است و تشخیص دکمه خروج دیسک دشوار به نظر می‌رسد. شاید کوچکترین کاری که بتوان برای قابل تحمل کردن ظاهر پلی استیشن ۵ کرد، تهیه کاور‌های رنگی بدنه آن است.

در مقابل ایکس باکس سریز ایکس کمی بزرگ است اما ظاهر قابل قبول‌تری دارد. شاید از دور شبیه یک جعبه مشکی‌رنگ باشد یا یک کیس کامپیوتر ایستاده به نظر برسد. دکمه روشن/خاموش آن به سادگی قابل تشخیص است و سایر دکمه‌ها نیز به راحتی قابل فشردن هستند. مهم‌ترین برتری PS5 نسبت به Xbox Series X بهره‌مندی از درگاه USB-C است که امروزه بسیار پرکاربرد است.

دسته پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

مایکروسافت در این بخش بسیار محتاطانه عمل کرده و دسته ایکس باکس سریز ایکس از لحاظ ظاهری شباهت بسیار زیادی به دسته ایکس باکس وان دارد. بدنه آن کمی زبر است، دکمه‌های ماشه‌ای جدید شده‌اند و D-Pad نیز بهبود یافته است. یک دکمه به اشتراک‌گذاری نیز در وسط دسته اضافه شده است.

البته این مسئله که دسته‌های جدید هنوز هم با باتری قلمی کار می‌کنند شاید کمی ناامید کننده باشد و هزینه زیادی را برای کاربران ایجاد کنند. خرید باتری‌های قابل شارژ نیز به همین صورت است و باید باتری‌های با کیفیت و شارژر آن‌ها تهیه شود که هزینه آن را افزایش می‌دهد.

در مقابل دسته PS5 DualSense یک تغییر بزرگ نسبت به دسته‌های DualShock 4 هستند. طراحی ظاهری آن‌ها دو رنگ است و قسمتی که درون دست قرار می‌گیرد بزرگتر شده است. قابلیت‌های جدیدی از جمله واکنش‌های لرزشی حساس و میکروفون داخلی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. به علاوه، مقاومت دکمه‌های ماشه‌ای متناسب با بازی تغییر می‌کند و حس متفاوتی را به بازیکن القا می‌کند. یک پد لمسی نیز بخش بزرگی از وسط دسته را به خود اختصاص داده است. این دسته جدید حقیقتا یک شاهکار است. سونی دسته‌ پلی استیشن ۵ رنگی نیز عرضه کرده است که در ۵ رنگ مختلف بجز رنگ سفید و اصلی PS5 قابل تهیه است.

سازگاری با بازی‌های قبلی

هر دو کنسول سازگاری قابل قبولی با بازی‌های عرضه شده روی کنسول‌های نسل پیشین خود دارند اما مایکروسافت در این زمینه عملکرد بهتری داشته است. ایکس باکس سریز ایکس نه تنها با تمام بازی‌های Xbox One سازگار است؛ بلکه بیشتر بازی‌های Xbox 360 و حتی اولین نسخه Xbox نیز روی آن قابل اجرا هستند.

در مقابل PS5 قابلیت اجرای تمامی بازی‌های PS4 را دارد اما این سازگاری فراتر نمی‌رود. در نتیجه بازی‌های PS3 یا پلی استیشن ۲ و پلی استیشن ۱ روی آن قابل اجرا نیستند. البته سونی روی سرویس PlayStation Now تعداد محدودی از بازی‌های PS3 را ارائه کرده است اما به هیچ عنوان با ایکس باکس و تعداد عناوین سازگار آن قابل مقایسه نیست.

خرید پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سریز ایکس

در ابتدای عرضه تهیه این کنسول‌ها بسیار دشوار بود و تقاضای بالا باعث شده بود تا این دستگاه‌ها کمیاب باشند. اما در این لحظه تهیه هر دو کنسول به سادگی ممکن است. به نظر می‌رسد با توجه به تعداد عناوین اختصاصی، خرید PS5 تجربه متفاوت‌تری را نسبت به ایکس باکس سریز ایکس ایجاد کند. البته اگر کامپیوتر شخصی مناسب بازی کردن ندارید، شاید خرید Xbox Series X هم انتخاب ارزنده‌ای باشد.

طراحی ظاهری، عادت به شکل دسته و سرویس‌های آنلاین نیز دیگر مواردی است که در هنگام خرید باید مد نظر داشته باشید. به علاوه اگر قصد خرید یک PC گیمینگ را در آینده دارید، بهتر است پلی استیشن ۵ را انتخاب کنید.

منبع TomsGuide
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.