اپل ویژن پرو در برابر متا کوئست ۳

زمان حدودی مطالعه مطلب: ۱۲ دقیقه

اپل ویژن پرو

بهترین گزینه برای سرگرمی

متا کوئست ۳ از لحاظ نمایشگر و مشخصات فنی نسبت به نسخه قبلی پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته است و آخرین تلاش متا در این حوزه محسوب می‌شود. کوئست ۳ قیمت مناسبی دارد، مجموعه بزرگی از بازی‌ها برای آن در دسترس است و امکان تجربه واقعیت ترکیبی را فراهم می‌کند.

مزایا

+ قیمت بسیار پایین‌تر از اپل ویژن پرو

+ ترکیب کارامدی از کارایی روزمره و گیمینگ

+ امکانات مدرنی مثل دوربین‌های فرانمایشگری برای تجربه واقعیت ترکیبی

معایب

– قدرت سخت‌افزاری بسیار کمتر از ویژن پرو

– دوربین‌های فرانمایشگری در نور کم کیفیت پایینی دارند

متا کوئست ۳

متا کوئست ۳

بهترین گزینه از لحاظ کلی

ویژن پرو جدیدترین محصول اپل است که انتظار می‌رود حوزه واقعیت مجازی و افزوده را متحول کند. این محصول با انبوهی از ویژگی‌ها، کیفیت ساخت بالا و سخت‌افزار فوق‌العاده قدرتمند، قیمت بالایی هم دارد و خیلی از کاربران به‌راحتی نمی‌توانند برای آن هزینه کنند.

مزایا

+ انبوهی از فناوری‌های جدید و امکانات متعدد

+ کارایی فوق‌العاده برای انجام کارهای روزمره و سرگرمی

+ ویژگی‌هایی مثل ویدیوی ۳۶۰ درجه تجربه خاصی را فراهم می‌کنند

معایب

– قیمت بسیار بالا

– با توجه به فقدان کنترلرها، ممکن است تجربه گیمینگ به اندازه کوئست ۳ غنی نباشد

این روزها فضای واقعیت مجازی حتی در مقایسه با چند سال پیش دستخوش تغییرات زیادی بوده است. اکنون چندین هدست عالی واقعیت مجازی (VR) در سطح بازار موجود است که از جمله آن‌ها می‌توان سری اچ‌تی‌سی وایو (HTC Vive)، سری کوئست و هدست واقعیت مجازی پلی استیشن اشاره کرد. این هدست‌ها در بسیاری از نقاط جهان موجود هستند و تا حدود زیادی از طرف توسعه‌دهندگان بازی‌ها مورد حمایت قرار می‌گیرند. البته در این مقاله فقط متا کوئست ۳ و اپل ویژن پرو را بررسی و مقایسه می‌کنیم. کوئست ۳ بهترین محصول شرکت متا تا به امروز است و از بهترین هدست‌های واقعیت مجازی موجود در بازار محسوب می‌شود. این هدست تجربه واقعیت ترکیبی (Mixed Reality) خوبی را نیز به کاربر ارائه می‌دهد و یکی از بهترین هدست‌های بدون سیم در بازار است.

اپل ویژن پرو متا کوئست ۳
رزولوشن (برای هر چشم) ۱٬۹۶۴×۳٬۰۲۴ پیکسل ۲٬۲۰۸×۲٬۰۶۴ پیکسل
نوع نمایشگر Micro-OLED Dual LCD, Pancake lenses
فضای ذخیره‌سازی ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت و ۱ ترابایت ۱۲۸ و ۵۱۲ گیگابایت
نحوه اتصال وای‌فای و بلوتوث Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
دوام باتری حدود ۲ ساعت حدود ۲.۴ ساعت گیمینگ
نوع باتری اکسترنال داخلی
فناوری ردیابی دوربین‌های مادون قرمز و چندین ال‌ای‌دی
امکانات صوتی دو اسپیکر با صدای فضایی دو اسپیکر ارتقایافته
وزن ۶۰۰ تا ۶۵۰ گرم ۵۱۵ گرم
نرخ به‌روزرسانی ۹۰، ۹۶ و ۱۰۰ هرتز ۱۲۰ هرتز
چیپ‌ست Apple M2 + Apple R1 Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2
رم ۱۶ گیگابایت ۸ گیگابایت

اپل ویژن پرو و متا کوئست ۳؛ دو غول دنیای هدست واقعیت مجازی

اپل ادعا می‌کند با عرضه ویژن پرو به یکی از غول‌های هدست واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مبدل خواهد شد. شرکت اپل زمان، انرژی و منابع زیادی را صرف تهیه و تولید این هدست کرده. ولی واقعیت آن است که تلاش‌های گسترده این شرکت بزرگ برای تولید یک محصول تمام عیار بارها منجر به تأخیر در ارائه آن شده و مشکلات متعددی را نیز در زنجیره تأمین آن به بار آورده است. شاید لازم به ذکر نباشد که این یکی از گران‌ترین محصولات اپل نیز هست.
متا کوئست ۳ در بسیاری از خرده‌فروشی‌ها به قیمت ۵۰۰ دلار به فروش می‌رسد. برای خرید ویژن پرو باید ۳٬۴۹۹ دلار هزینه کنید. حال بیایید به شباهت‌ها و تفاوت‌های این دو هدست بپردازیم.

طراحی اپل ویژن پرو و متا کوئست ۳

این دو هدست طراحی‌های مشابهی دارند اما هر کدام از این دو شرکت بزرگ فناوری، جزئیات مختص خود را در طراحی محصول خود لحاظ کرده‌اند. متا کوئست ۳ دارای یک طراحی کاربردی‌تر با پوشش جلوی پلاستیکی سفید و ساده است. این محصول سه ماژول قرص شکل در جلو دارد که دوربین‌ها و سنسورهای دیگر را در خود جای می‌دهد. در قسمت پشتی این دستگاه نوعی هدبند به شکل حرف Y وجود دارد که از بالا و پشت سر کاربر عبور می‌کند. متا همچنین بسته به سلیقه کاربر، بندهای نارنجی پررنگ (Blood Orange) و آبی پاستلی (Elemental Blue) و رابط‌های دیگری را برای صورت افراد ارائه می‌دهد.

طراحی متا کوئست ۳

این قابلیت، پیشرفتی قابل توجه نسبت به نسل‌های قبلی است، چرا که به نظر می‌رسد متا این بار تلاش کرده که مرکز ثقل هدست را روی صورت کاربر قرار دهد. این ویژگی همراه با نوار روی سر، موجب می‌شود متا کوئست ۳ روی سر فرد محکم‌تر جای گیرد و در حرکات ناگهانی یا غیرارادی لیز یا تکان ناخواسته نخورد.
کوئست ۳ همچنین شامل یک چرخ تنظیم IPD است که به‌وسیله آن می‌توانید فاصله لنز‌ها را با چشم‌ها تنظیم کرده و حداکثر راحتی را با هدست خود تجربه کنید.
کنترلر‌ها نیز به شکل معقول و کوچکی ساخته شده‌اند که به‌راحتی در دست جای می‌گیرند. هر کنترلر یک جوی‌استیک، دو دکمه در قسمت بالا و یک دکمه دسترسی سریع روی دسته خود دارد. استفاده از این کنترلرها بسیار آسان است گرچه عادت به آن‌ها ممکن است نیاز به اندکی تمرین داشته باشد.

اپل ویژن پرو ظاهر شیک‌تر و ظریف‌تری دارد

هدست اپل ویژن پرو نسبت به هدست متا ۳ بسیار ظریف‌تر به نظر می‌رسد. قسمت جلویی که اپل آن را اِنکلوژر (Enclosure) می‌نامد دارای سنسورهای بی‌شمار و طراحی شیشه‌ای سیاه رنگی است که جذابیت خاصی دارد. این دستگاه تنها با یک بند ارائه می‌شود که دور سر کاربر قرار می‌گیرد. اپل در این بخش سعی کرده که فضای اضافه‌ا‌ی را اشغال نکند. دو بلندگو در این بند جاسازی شده که با قرار گرفتن دستگاه، روی گوش‌ها قرار می‌گیرند؛ این قسمت حاوی برخی از دکمه‌های کنترل اضافی نیز می‌شود.

انتهای بند دستگاه تمام قسمت پشتی سر کاربر را پوشش می‌دهد و در نتیجه نقاط فشار را به حداقل می‌رساند. شاید نوار Y شکل متا کوئست ۳ مطمئن‌تر به نظر برسد، اما اپل قابلیتی را به بند دستگاه خود افزوده که آن را Fit Dial می‌نامد و با استفاده از آن می‌توان بند را دور سر تنگ‌تر کرد. همچنین هدست اپل با یک بند اضافی اختیاری همراه است که در صورت لزوم می‌توان آن را به قسمت بالای سر افزود.

باتری اپل ویژن پرو برخلاف کوئست ۳ توسط بندی دیگر به نوار سمت چپ هدست وصل می‌شود. البته این باعث اضافه شدن کابل دیگری نیز می‌شود که ممکن است برای برخی کاربران دست و پا گیر باشد. گرچه با استفاده از آن می‌توانید باتری را بدون در آوردن هدست به شارژر وصل کرد که طبق گزارش‌ها به شارژدهی کمتر از سطح میانگین این هدست کمک می‌کند. طراحی ظریف‌تر و باکیفیت‌تر این دستگاه می‌تواند در تصمیم‌گیری برای خرید ویژن پرو موثر باشد.

نمایشگر و صدا

متا کوئست ۳ از لنز پن‌کیکی دوگانه (با مینی LED) با وضوح ۲٬۰۶۴×۲٬۲۰۸ پیکسل در هر چشم استفاده می‌کند. این نمایشگرها نسبت به نسل پیشین متا کوئست تقریباً ۳۰ درصد بهبود وضوح و ۱۵ درصد بهبود میدان دید را به همراه دارند. همچنین وضوح و کیفیت تصاویر در نمایشگر نسل جدید کوئست بالاتر به نظر می‌رسد. متا کوئست ۳ از حیث میدان دید نیز ۱۱۰ درجه افقی و ۹۶ درجه عمودی را پوشش می‌دهد.

میدان شنوایی بلندگوها نیز به گوش کاربر نزدیک‌تر شده و مانند اپل ویژن پرو در هدبند قرار گرفته‌اند. صدای این بلندگوها به ویژه در مقایسه با متا کوئست ۲ به طور چشمگیری بلند است. موقعیت مکانی نسل جدید این هدست هم نسبت به نسل قبلی بهبود قابل توجهی داشته. همچنین کسانی که کیفیت و باز‌آفرینی صوتی بالاتری می‌خواهند می‌توانند از هدفون‌های باسیم استفاده کرده و آن‌ها را به جک ۳.۵ میلی‌متری یکپارچه با کوئست متصل کنند.

نمایشگرهای باکیفیت اپل ویژن پرو

بیایید روراست باشیم؛ نمایشگرهای اپل ویژن پرو بهتر از متا کوئست ۳ هستند. هدست اپل دارای صفحه‌نمایش‌های مایکرو اولِد با وضوح ۲۴ مگاپیکسل است که این یعنی وضوح تقریباً ۴K. کوئست ۳ به نمایشگر ۱۲۰ هرتزی مجهز شده که از حیث سرعت بهتر از نمایشگر ۱۰۰ هرتزی اپل است، اما نمایشگرهای مایکرو اولد با اختلاف نسبتاً زیادی برنده این رقابت هستند. اپل هنوز اعداد مربوط به میدان دید را فاش نکرده، اما طبق گزارش‌ها احتمالاً میدان دید این دستگاه در جهت افقی حدود ۱۰۰ درجه است که این یعنی کوئست ۳ با میدان دید بازتر برنده این بخش است.

در بخش صدا اپل نیز مانند متا کوئست ۳، بلندگوها را در هدبند جاسازی می‌کند. برای هر گوش، یک بلندگوی قدرتمند تعبیه شده که طبق ادعای اپل از صدای فراگیر یا فضایی پشتیبانی می‌کنند؛ این قابلیت شامل صدای فراگیر شخصی‌سازی‌شده (Personalized Spatial Audio) است که با چرخاندن سر کاربر فعال می‌شود. می توانید این هدفون‌ها را به صورت فیزیکی نیز وصل کنید؛ اما برای این کار باید از پورت USB – C استفاده کرد چرا که اپل ویژن پرو مجهز به جک ۳.۵ میلی‌متری نیست.

تعیین برنده در این بخش از رقابت کمی دشوار است. متا کوئست ۳ میدان دید وسیع‌تری دارد و انعطاف‌پذیری آن با جک ۳.۵ میلی‌متری نیز بیشتر است. با این حال، صفحه‌نمایش‌های میکرو اولد اپل واقعاً اعجاب‌انگیز است؛ باوجود آن‌که میدان دید باریک‌تری دارد. با این حال، با توجه به اهمیت زیاد کیفیت تصویر در چنین محصولی، برنده این بخش ویژن پرو است و این امر برای افرادی که کیفیت نمایشگر اهمیت زیادی برای‌شان دارد، در خرید ویژن پرو تأثیرگذار خواهد بود.

خرید اپل ویژن پرو

دوربین‌ها و واقعیت ترکیبی

هر دو هدست برای ارائه بهترین تجربه واقعیت ترکیبی تأکید زیادی بر دوربین‌های فرانمایشگری (Pass-Through) دارند. متا کوئست ۳ دارای دوربین‌هایی است که در جلوی هدست قرار دارد و همراه با سنسور عمقی در دریچه‌ای قرصی شکل در وسط دستگاه تعبیه شده‌اند. با فعال شدن این دوربین‌ها، محیط اطراف به نمایش در می‌آید و می‌توانید آنچه پیرامون در جریان است را ببینید.
این دوربین‌ها در نور طبیعی عملکرد رضایت‌بخشی دارند و رنگ‌های واقعی و تصاویر را با دقت خوبی به کاربر نشان می‌دهند. با این حال، در فضاهای کم‌نور شاهد میزانی از نویز تصویر خواهید بود. پس اگر می‌خواهید با این هدست فقط در فضاهایی با نور کم استفاده کنید شاید این عیب کوئست ۳ کمی ناخوشایند باشد. البته در واقعیت ترکیبی، عناصر دیگری وجود دارد که بر آن‌ها تمرکز می‌کنید و حواس شما به معایبی مثل کاهش سطح نور پرت نخواهد شد.

خرید اپل ویژن پرو

واقعیت ترکیبی یکی از نقاط تمرکز شرکت متا برای بازاریابی کوئست ۳ بوده است؛ تا جایی که در سایت رسمی این هدست، یک بخش کامل به قابلیت واقعیت ترکیبی اختصاص داده شده است. در حیطه بهبود عملکرد دوربین‌ها، کوئست ۳، گام رو به جلوی بزرگی نسبت به کوئست ۲ برداشته است. شاید از واقعیت ترکیبی هنگام تماشای تلویزیون یا خواندن نوشته‌ها استفاده نکنید ولی بازی‌هایی مثل First Encounter، بازی I Expect You To Die: Home Sweet Home و بازی Drop Dead: The Cabin از جمله مواردی هستند که بهترین تجربه استفاده از واقعیت ترکیبی را ارائه می‌دهند.
ویژن پرو در مجموع ۱۲ دوربین، پنج سنسور و شش میکروفون دارد. این ستاپ شامل دوربین‌های LiDAR برای جمع‌آوری اطلاعات سه‌بعدی و سنسورهای حرکتی برای پایش حرکات سر و ردیابی چشم است. بنابراین، از لحاظ رصد محیط، حرکت چشم‌ها و بدن، دقت و تجهیزات ویژن پرو نسبت به کوئست ۳ برتری دارد. بنابراین، خرید ویژن پرو برای افرادی که این موضوع اهمیت ویژه‌ای برایشان دارد، در اولویت قرار می‌گیرد.
کاربر می‌تواند از دوربین‌ها برای ضبط فیلم از محیط اطراف به‌صورت اول شخص استفاده کند. واضح است که اپل با ویژن پرو بیشتر بر سرگرمی و بهره‌وری تمرکز دارد؛ با این اوصاف این شرکت مطمئناً تمرکز عمده‌ای بر دوربین‌های فرانمایشگری خود خواهد داشت تا از ارائه بالاترین کیفیت اطمینان حاصل کند.
ویژن پرو، کنترلرهایی مانند متا کوئست ۳ ندارد؛ پس ممکن است نبود این قابلیت کار را برای بعضی توسعه‌دهندگان بازی دشوار می‌کند. ناوبری و استفاده روزمره در این هدست بر حرکات دست متکی است که با دوربین‌ها دنبال می‌شود. استفاده از این ویژگی شاید برای توسعه‌دهندگان بازی‌های واقعیت مجازی و ترکیبی کمی سخت باشد ولی از نقطه نظر بازدهی و سرگرمی برای بسیاری از کاربران خوشایند است.

عملکرد سخت‌افزاری و نرم‌افزاری متا کوئست ۳ و اپل ویژن پرو

کوئست ۳ از پردازنده اسنپدراگون XR2 نسل دوم با ۸ گیگابایت رم استفاده می‌کند و این سخت‌افزار، تا قبل از عرضه و امکان خرید ویژن پرو، آن را به قدرتمندترین هدست واقعیت مجازی غیر وابسته در جهان تبدیل می‌کرد. همچنین این هدست مجهز به اتصالات وای‌فای ۶E و بلوتوث ۵.۲ است، پس می‌تواند به تقریباً هر دستگاهی با بالاترین قابلیت‌ و سرعت متصل شود.

نرم‌افزار متا کوئست ۳
نمونه‌ای از رابط کاربری متا کوئست ۳

طبق بررسی‌های انجام شده، اسنپدراگون XR2 نسل دوم، عملکرد بسیار خوبی در بازی‌ها ارائه می‌دهد در حالی که به طور کلی کارآمدتر نیز است. این پردازنده تصاویر فرانمایشگری را با تنها ۱۲ میلی‌ثانیه تأخیر به چشمان کاربر ارسال می‌کند؛ این یعنی صرف نظر از بازی یا کاربرد، تصاویر ارائه‌شده توسط این هدست بهتر و شفاف‌تر از اغلب هدست‌های مستقل واقعیت مجازی بازار است.
در زمینه نرم‌افزار، این هدست از سیستم‌عامل متا کوئست استفاده می‌کند که مبتنی بر اندروید است. کوئست از حیث نرم‌افزاری مطمئناً به مقداری بهینه‌سازی نیاز دارد ولی بسیار قابل اطمینان است و می‌توان به آسانی با آن کار کرد. همچنین همان‌طور که شاید مطلع باشید استفاده از ستاپ واقعیت ترکیبی در فضاهایی مانند اتاق بسیار آسان‌تر از گذشته شده است.

سخت‌افزار قدرتمند و نرم‌افزار منحصربه‌فرد اپل

با خرید ویژن پرو به رابط کاربری VisionOS اختصاصی اپل دسترسی خواهید داشت. بر اساس بررسی‌های انجام‌شده این رابط کاربری شبیه مواردی است که در آیفون و آی‌پد وجود دارد که این یعنی کاربران پیشین اپل تجربه کاربری آسانی با VisonOS خواهند داشت. طبق بررسی‌های انجام‌شده، مواردی مانند کنترل حرکات، عملکرد بسیار خوبی دارند و مواردی مانند پخش فیلم به صورت محیطی به‌طرز شگفت‌انگیزی لذت‌بخش است.

احتمالاً دلیلش آن است که اپل در هدست ویژن پرو ترکیبی از چیپ‌های M2 و R1 را به کار گرفته. چیپ‌ست M2 در واقع یک پردازنده در سطح مک‌بوک است که مطمئناً اسنپدراگون XR2 نسل دوم را در بنچمارک‌ها شکست می‌دهد؛ اما چیپ‌ست R1 به‌طور ویژه برای کنترل و پردازش جریان مداوم اطلاعات ارسالی از دوربین‌ها، سنسورها و میکروفون‌ها تولید شده است.
سنجش عملکرد اپل ویژن پرو به مدت طولانی کمی دشوار است چرا که هنوز افرادی که به خرید ویژن پرو دست زده‌اند، برای درازمدت از آن استفاده نکرده‌اند و اپ‌ها و بازی‌های زیادی برای آن عرضه نشده است. با این حال، این هدست روی کاغذ از نظر سخت‌افزاری عملکردی عالی دارد و از نظر نرم‌افزاری هم می‌دانیم اپل همیشه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. البته درست است که می‌توانید با متا کوئست ۳ بازی‌های بیشتری را تجربه کنید ولی برای سرگرمی ویژن پرو به‌طور حتم عملکرد بهتری دارد.

نتیجه‌گیری؛ کدام هدست واقعیت مجازی بهتر است؟

ویژن پرو بخریم یا متا کوئست

مقایسه کلی ویژن پرو و کوئست ۳ دشوار است. این دو دستگاه از نظر منطقی در یک دسته‌بندی قرار می‌گیرند ولی واضح است که دو دسته متفاوت از خریداران را هدف قرار داده‌اند. کوئست ۳ دارای قابلیت‌های واقعیت ترکیبی، بازی‌ها و سرگرمی است و قیمت بسیار کمتری دارد. واضح است که کوئست به عنوان یک هدست واقعیت مجازی برای استفاده‌های روزانه ساخته شده و افراد زیادی قادر به خرید آن هستند. از این حیث به نظر می‌رسد که کوئست ۳ در همه سطوح موفق عمل می‌کند. ولی آیا متا کوئست ۳ محصولی بی‌نقص است؟ خیر، ولی از نظر قیمت شاید موفق‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین دستگاه با کمترین میزان معایب باشد.
از طرفی اپل ویژن پرو ساخته شده که جلب توجه کند و اولین ویژگی‌‌اش از این حیث، قیمت بالای آن است. با خرید ویژن پرو با قیمت ۳٬۴۹۹ دلار، در واقع دستگاهی خواهید داشت که برای رقابت با تلویزیون یا لپ‌تاپ شما به بازار آمده است. اپل با ویژن پرو قصد دارد بخشی جدایی‌ناپذیر از تجربه کاربران در زندگی روزمره باشد. از تماشای تلویزیون گرفته تا تجربه تماشای ویدیو در فضای اطراف؛ و برای رسیدن به این هدف، زمان و هزینه زیادی را صرف جدیدترین هدست واقعیت مجازی خود کرده است. پس اگر توانایی خرید چنین دستگاه گران‌قیمتی را دارید، اپل در این زمینه شما را مأیوس نخواهد کرد.

عمر باتری؛ تنها شباهت اپل ویژن پرو و متا کوئست ۳

اغلب اوقات دو محصول در یک دسته‌بندی حداقل از چند جهت شبیه به هم هستند. ولی تنها شباهت این دو هدست واقعیت مجازی، عمر باتری آن‌هاست. هیچ‌کدام از این دو دستگاه نمی‌توانند با کار مداوم تا بیشتر از دو ونیم ساعت دوام بیاورند. همچنین هر دو دستگاه از یک طراحی ساده بهره می‌برند؛ گرچه هر کدام این طراحی را به سلیقه خود تغییر داده است.
این دو محصول شباهت‌هایی جزئی و تفاوت‌های چشمگیری دارند. حتی تجربیات واقعیت ترکیبی این هدست‌ها نیز زمین تا آسمان با هم فرق دارد. یعنی در حالی که متا با کوئست ۳ بازی‌های بیشتری را ارائه می‌دهد، خرید ویژن پرو بیشتر به درد سرگرمی می‌خورد. پس با توجه به بودجه هر کاربر، جواب نهایی به این سوال که کدام هدست بهتر است این است: متا کوئست ۳ بهترین گزینه برای بازی است در حالی که اپل ویژن پرو در هه موارد دیگر عملکرد بهتری دارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.