USB-C در آیفون ۱۵؛ مهم‌تر از آنچه فکر می‌کنید

زمان حدودی مطالعه مطلب: ۵ دقیقه

تصاویر لورفته از نسل جدید آیفون نشان می‌دهد ظاهر آیفون ۱۵ شباهت زیادی به آیفون ۱۴ دارد. سال گذشته همین روزها سری آیفون ۱۴ پرو معرفی شد که با حسگر جدید ۴۸ مگاپیکسلی، تحول بزرگی در دوربین‌های آیفون به حساب می‌آمد. اما با وجود پیشرفت کیفیت دوربین و بالا رفتن حجم فایل‌های عکس و فیلم، سرعت انتقال اطلاعات همچنان مانند نسل‌های پیش بود. درگاه لایتنینگ از پروتکل USB 2.0 برای انتقال اطلاعات استفاده می‌کند که برای آیفون‌های جدید و اطلاعات حجیم نسل جدید، کارآمد نیست.

طراحی آیفون ۱۵

لایتنینگ کند است!

عکاس‌ها و فیلمبرداران حرفه‌ای همواره از سرعت انتقال فایل‌ها میان آیفون و کامپیوتر خود شکایت داشته‌اند. برای مثال این فرآیند با کامپیوتر مک شامل دو مرحله است. مرحله اول شامل فهرست کردن فایل‌های موجود در گوشی و مرحله دوم نیز شامل انتقال اطلاعات به کامپیوتر است. اما با فرض اینکه کاربر از آیفون ۱۴ پرو استفاده می‌کند و حجم‌ فایل‌های خام (RAW) عکس‌ها به‌طور میانگین ۷۵ مگابایت باشد؛ انتقال ۱۰۰ فایل عکس با استفاده از کابل لایتنینگ عذاب آور خواهد بود. در حقیقت کاربر باید برای انتقال ۷.۵ گیگابایت فایل با سرعت ۶۰ مگابایت بر ثانیه، مدت زمان زیادی را صبر کند.
وقتی نوبت به فایل ویدئویی می‌رسد، اوضاع از این بدتر هم می‌شود. ویدئو‌های ۴K Pro Res آیفون به‌طور میانگین برای هر دقیقه ۶ گیگابایت حجم دارند. پس انتقال یک فایل ویدئویی ۵ دقیقه‌ای حدود ۸ دقیقه زمان نیاز خواهد داشت. این مشکلات نشان می‌دهد که زمان استفاده از درگاه لایتنینگ به سر آمده و اپل باید فکری به حال این مسائل بکند.

آیفون با درگاه USB-C پتانسیل بالایی دارد

در طی ماه‌های اخیر شایعات گسترده‌ای در مورد ظاهر آیفون ۱۵ یا تغییرات دوربین آن مطرح شده است. حاشیه‌های باریک‌تر نمایشگر، دوربین جدید پریسکوپی در آیفون ۱۵ پرومکس و حسگر جدید دوربین در تمامی مدل‌‌ها برخی از اخبار تأییدنشده هستند. اما آنچه به نظر کاملا تأیید شده می‌رسد، مجهز شدن سری آیفون ۱۵ به پورت USB-C است. اتحادیه اروپا تمامی سازندگان گوشی‌های موبایل و تبلت‌ها را مجبور به استفاده از این درگاه کرده و به نظر می‌رسد اپل نیز راه گریزی ندارد.
البته این تغییر از لایتنینگ به USB-C، ظاهر آیفون ۱۵ را دچار دگرگونی نمی‌کند و این درگاه تنها کمی بزرگ‌تر از نمونه لایتنینگ است. تا به این لحظه هنوز مشخص نیست که پروتکل مورد استفاده توسط سری آیفون ۱۵ از کدام نسل USB خواهد بود. از آن‌جایی که اپل در سری آیپدهای جدید خود از پورتکل USB 3.2 استفاده می‌کند، ممکن است آیفون‌ ۱۵ (معمولی) و آیفون ۱۵ پلاس با این پروتکل عرضه شوند. در عوض، مشابه سری آیپد پرو، آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرومکس با پروتکل USB 4 یا تاندربولت ۴ به بازار عرضه خواهند شد.

پروتکل USB 3.2 Gen 2 به‌صورت تئوری قابلیت انتقال اطلاعات با حداکثر سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه را دارد. برای مقایسه باید بدانید که سامسونگ گلکسی S23 اولترا از همین درگاه بهره می‌برد. در مقایسه، پروتکل به‌کاررفته برای آیپد پرو یعنی USB 4 یا همان تاندربولت ۴ قابلیت انتقال اطلاعات با نرخ ۴۰ گیگابیت بر ثانیه را فراهم می‌کند. چنین پیشرفتی در آیفون سری ۱۵ می‌تواند بار دیگر ورق را به سمت آیفون برگرداند.

سایر مزیت‌ها و چالش‌های USB-C

انتقال اطلاعات سریع‌تر تنها مزیت بهره‌مندی از درگاه USB-C برای آیفون نخواهد بود. در حقیقت این درگاه امکان شارژ با توان بالاتر را نیز فراهم می‌کند. در این لحظه کابل‌های لایتنینگ تولیدشده با گواهی MFI اپل توان شارژ ۱۸ وات را تضمین می‌کنند. در مقابل، استفاده از USB-C می‌تواند انتقال توان تا ۲۴۰ وات را فراهم کند که برای بسیاری از لپتاپ‌ها نیز کاربرد دارد. البته انتظار نمی‌رود آیفون سری ۱۵ از فست شارژ ۲۴۰ وات پیشتیبانی کند. طبق شایعات اخیر، حداکثر توان پشتیبانی شده توسط آیفون ۱۵ به ۳۵ وات خواهد رسید.
مجهز شدن سری آیفون ۱۵ به درگاه USB-C نه تنها ظاهر آیفون ۱۵ را مختل نخواهد کرد، بلکه سبب یکپارچه شدن کابل‌ها و لوازم جانبی دستگاه‌های الکترونیکی خواهد شد. اما باید به این نکته توجه داشت که تمامی کابل‌های USB-C با استاندارد یکسان تولید نمی‌شوند. برخی از آن‌ها قابلیت انتقال توان پایین‌تری دارند یا سرعت پایین‌تری را برای انتقال اطلاعات پشتیبانی می‌کنند. برای مثال برخی از کابل‌های تایپ سی از انتقال توان ۱۰۰ وات پشتیبانی می‌کنند اما پروتکل انتقال اطلاعات آن‌ها بر بستر USB 2.0 است. در نتیجه برای انتقال فایل‌های با حجم بالا مناسب نیستند.

گواهی MFi یا USB-IF؟

بسیاری از کابل‌های USB-C موجود در بازار اطلاعات دقیقی در مورد نرخ انتقال اطلاعات یا توان شارژ ارائه نمی‌کنند. این مسئله می‌تواند برای بسیاری از کاربران گیج کننده باشد. البته کابل‌های اصلی اپل همواره با تمامی دستگاه‌ها سازگار و قابل‌اعتماد هستند. اما درباره سایر برند‌ها باید استانداردی وجود داشته باشد.
در سال ۲۰۲۱، یک انجمن مرتبط با پروتکل USB تصمیم گرفت گواهی و لوگوی ویژه‌ای برای کابل‌های رده بالا در نظر بگیرد. یکی از این لوگوها نشان می‌دهد کابل تایپ سی از نوع USB4 است و قابلیت انتقال اطلاعات با نرخ ۴۰ گیگابیت بر ثانیه و توان تا ۲۴۰ وات را دارد. لوگوی دیگر نیز صرفا قابلیت انتقال توان ۲۴۰ وات را نشان می‌دهد. مشخصا این نمادها محدود هستند و به همین منظور اپل مجبور است راهکار دیگری در نظر بگیرد.
اپل تا به امروز از گواهی اختصاصی خود یعنی MFi برای بسته‌بندی محصولات سازگار با آیفون، آیپد و آیپاد استفاده کرده است. در نتیجه احتمال دارد برای محصولات دارای کانکتور USB-C نیز همین روند را ادامه دهد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، آیفون سری ۱۵ تنها با لوازم جانبی و کابل‌هایی که این گواهی را دریافت کرده باشند سازگار خواهد بود. البته شایعاتی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد عدم وجود این گواهی تنها سبب کاهش سرعت شارژ یا سرعت انتقال اطلاعات توسط کابل‌ها خواهد شد.

منبع: ZDNET

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.